Invändig pipvård

Att sköta sina pipor är ingen omfattande operation om man gör det regelbundet, så att pipan inte hinner gro igen. Jag skall först ta upp några saker som gör, att en pipa inte fungerar bra och därför inte skänker dig det nöje den rätteligen borde göra. Då jag beskrev pipans olika delar, nämnde jag att den del av rökkanalen som går genom halsen skall vara 4 mm. Jag skall uppehålla mig en del vid det, eftersom det enligt min erfarenhet är den vanligaste orsaken till att en pipa inte smakar optimalt och lätt blir sur.

I normala pipor skall diametern alltså vara 4 mm. I vissa mycket slanka pipor kan man ha tvingats att minska den till 3,5 mm. Detta är acceptabelt, men klenare än så får den inte bli. Det finns olika hjälpmedel för att hålla rökkanalen i form. Ett är den halvcirkelformade stålskena med skarp framkant som finns i vissa pipverktyg. Ett annat är en handborr. Använder man ett sådant bör detta hålla 3,5 mm. Då går man inte helt in till träet och för man det lite fram och tillbaka så att det löper lätt, blir öppningen fullt tillräcklig. I nödfall kan man använda en bit ståltråd i samma dimension, men det är mer tidsödande och betydligt besvärligare.

Upptäcker man att rökkanalen är för trångt borrad, bör man få det åtgärdat. Är man händig och har en handborrmaskin (helst med steglöst varvtal), kan man fixa det själv, åtminstone när det gäller raka pipor. Krökta pipor är lite vanskligare och här kan det vara lätt att borra fel. Vill Du inte göra det själv, får Du kontakta din tobakshandlare. Om han inte har möjlighet att hjälpa dig, kan Du ta kontakt med en pipmakare.

Efter detta bör man köra igenom en piprensare med någon rengöringsvätska på. Det finns olika sorter hos välsorterade tobakshandlare, som alla brukar fungera bra. Skulle Du inte få tag på någon, får Du gå till Systembolaget i stället. Sprit fungerar också alldeles utmärkt.

Är rökkanalen i form skall Du kunna köra igenom en dubbelvikt piprensare utan problem. Hela den här operationen låter kanske krånglig, men om man kontinuerligt underhåller sina pipor är den inte särskilt tidsödande.

Ett par små påpekanden är kanske på sin plats.Var försiktig med rengöringsvätskan, så att Du inte får droppar av den på utsidan av pipan. Det kan bli matta, fula fläckar. Du har säkert också märkt att piprensare luddar, mer eller mindre beroende på kvalitet. Det är givetvis inte bra om de släpper ludd inne i pipan. Du kan undvika detta genom att dra piprensaren ett par gånger mellan tummen och pekfingret innan du använder den. Och köp piprensare av bra kvalitet!

Beläggningen i en pipa skall inte vara mer än 1-2 mm. Det är tillräckligt för att skydda träet och det orsakar inte för stora spänningar när pipan blir varm. Och dessutom blir det plats för tobaken! För att hålla beläggningen lagom tjock, finns ett antal olika verktyg i marknaden.

De vanligaste är nog de stålbrotschar som finns i olika dimensioner och utföranden. Dessa fungerar utmärkt, men man måste givetvis ha dem i rätt storlek. Sedan finns det ställbara brotschar. En variant är tvåbladig och dimensionen ställes med hjälp av en skruv. Bland annat Dunhill tillverkar en sådan. Denna typ tycker jag är svår att använda. Vill man ha en steglöst ställbar brotsch så finns en trebladig sådan, som är alldeles utmärkt. Den fungerar till alla pipor och är mycket lätt att använda. Dessutom innehåller den ett handborr för rökkanalen. Tyvärr är detta lite för klent (3 mm), men i brist på bättre kan man an vända det.

För mindre urskrapningar är en pipkniv det bästa. Observera dock att det måste vara en pipkniv som är rundad längst fram. Använder Du en vanlig spetsig kniv, skadar Du botten i pipan. Pipknivar finns i en mängd utföranden.

Innan jag lämnar ämnet om skötseln av pipans inre, vill jag bara nämna en sak. I många pipor (speciellt franska) finns en metallsak längst fram på pipspetsen. Avsikten med denna är att hindra kondens att komma in i munnen. Enligt mitt tycke är sådana fullständigt meningslösa. De försämrar draget och skulle man behöva köra in en piprensare medan man röker, så går inte det. Kasta bort den!


verktyg

                                                     Överst till vänster syns en traditionell brotsch som finns
                                                     i 
olika storlekar. Det stora verktyget är en ställbar brotsch. 
                                                     Kostar en del pengar men fungerar väldigt bra.

conny@tailspin.se © Conny Karlsson 2013